La ce folosesc sigilarile dentare?

Scopul unei sigilari este de a preveni aparitia cariilor pe suprafetele retentive ale dintilor: santuri si fosete adanci. Este stiut ca alimentele si placa bacteriana raman cel mai adesea in santurile profunde, de obicei pe molari. Daca sunt indepartate la timp, prin periaj corect si eficient, acestea nu reprezinta o problema; insa daca stagneaza mult (mai mult de 24 h) ele creeaza un mediu acid propice aparitiei demineralizarii smaltului si grefarii cariilor.

Pentru sigilare se utilizeaza in general materiale cu consistenta fluida, care sa patrunda cu usurinta in acele santuri adanci si dupa polimerizare (intarire) sa tranforme acel sant intr-unul mai putin retentiv. In acest fel alimentele nu mai raman “blocate”, scazand riscul aparitiei cariilor, mai ales in cazurile in care nu este posibil un periaj corect (copii 1-4 ani) dar nu numai. Si in cazul copiilor cu autism, alterari de comportament sau handicap.

Este nevoie de freza pentru efectuarea unei sigilari?

Daca dintele nu are nicio afectiune (demineralizare sau carie), nu. Se efectueaza un periaj dentar de catre medicul stomatolog, apoi se degreseaza suprafata dintelui si sub izolare (aspirator, rulouri de vata) se respecta niste etape de aplicare a materialului, care se intareste cu o lampa de fotopolimerizare, cu lumina UV.

Daca dintele prezinta deja o carie mica in sant, se realizarea “sigilare largita”. Adica este nevoie de o curatare a acelui sant cu o freza extrem de fina. Apoi se respecta toate etapele descrise mai sus. Scopul final este acelasi: de a transforma acel sant adanc intr-un mai “lin”.

Sigilarile se fac la dintii temporari (de lapte) sau la cei definitivi?

Se pot face si la unii si la ceilalti. Depinde de obiceiurile alimentare si de igiena a copilului, adica indicatia de sigiliare este personalizata, cel putin din punctul meu de vedere. Pana la 6 ani copiii prezinta maxim cate 2 molari pe fiecare hemiarcada (deci 8 in total). Sigilarile se pot efectua doar la molari. Sigiliarile nu protejeaza 100% de carii un dinte; ar fi gresit sa credem acest lucru. O sigilare nu ne scuteste de periajul zilnic corect sau de o alimentatie sanatosa. Deasemenea, nu inseamna ca acelasi dinte cu sigilare nu poate dezvolta o carie pe alta suprafata decat cea masticatorie. Alt motiv pentru care se recomanda controalele periodice la medicul dentist (verificari, mentinerea obiceiurilor corecte de igiena si alimentatie, corectarea celor defectuoase).

Dar daca sunt dinti temporari are rost sigiliarea?

Daca exista o tendinta serioasa de aparitie a cariilor si igiena este dificil de executat, da. Acesti molari temporari vor sta pe arcada cam 8-9 ani (aparuti la 2 ani si inlocuiti la 10-11 de catre premolari). O carie evolueaza de la superficiala la profunda foarte rapid in mai putin de un an. Apoi se complica cu afectarea nervului, dureri, abces samd.

Exista o etapa sensibila, cea dentiei mixte (intre 6 si 12 ani) cand pe arcada sunt prezenti si dinti temporari si definitivi. Odata cu inceperea scolii si a unei mici independente, copii neglijeaza de multe ori obiceiurile sanatoase de acasa. Daca indicele de placa creste semnificativ, atunci medicul poate indica sigilari si ale molarilor definitivi si a celor temporari ce urmeaza sa mai existe pe arcade cativia ani.

Cat rezista o sigilare?

Depinde de la caz la caz. Trebuie sa intelegem ca materialul pus in acele santuri este destul de subtire. Daca copilul are obiceiul sa rontaie frecvent acadele, bomboane, porumb prajit samd exista sanse mari ca la cateva luni sa se fractureze partial o sigilare. Caz in care ea trebuie completata. Este unul din motivele pentru care recomandam controale mai dese la copii (eu personal recomand la 3-4 luni).

Au vreun scop sigiliarile colorate? Sau sunt doar un moft pentru copii?

Exista materiale de tip compozite fluide colorate. Sunt distractive pentru copii si ii impulsioneaza sa revina in cabinet. Insa nu este motivul principal pentru care sunt utile. Sunt mult mai usor de distins fata de culoarea dintelui. Daca o sigiliare se fractueaza peste cateva luni, medicul isi da seama imediat.

Autor: dr. Letitia Raiciu, medic stomatolog

Foto credit: https://www.drdaghlian.com/pediatric/dental-sealants/