Adaptarea la gradinita este un proces care se desfasoara in timp si care presupune mai mult etape.

Pregatirea pentru prima zi de gradinita si pentru cele ce vor urma incepe cu mult inainte ca acea zi sa vina.

  • Discutati cu copilul despre ce urmeaza sa se intample la gradinita;
  • Puneti-l din timp, treptat, in situatia de a fi separat de mama si tata;
  • Vizitati impreuna gradinita inainte de a incepe programul propriu-zis;

Primele zile sunt dificile chiar daca copilul este sustinut si incurajat. Aceste dificultati provin din faptul ca mersul la gradinita implica un efort din partea copilului de a face fata noului, de a cunoaste tot ceea ce este in jurul sau (spatiu, persoane, jucarii, activitati), precum si datorita schimbarii fata de ritmul anterior, care era unul predominant in familie si la dispozitia copilului.

Ii este de folos ca cei din jurul sau sa vorbeasca mult in aceste prime zile cu el, pentru a-l ajuta sa transforme gradinita in ceva ce face parte din viata familiei de zi cu zi, dar nu ca pe o obligatie.

Ce facem cand apare plansul? El reflecta neputinta copilului de a ne transmite altfel ceea ce simte, in special atunci cand se simte coplesit, speriat, confuz sau furios de tot ceea ce se intampla cu el.

Schimbarea este foarte solicitanta, iar separarea produce suferinta.  In primele saptamani este firesc sa apara in special dimineata plansul, refuzul si protestul copilului de a mai merge la gradinita. Apoi copilul se obisnuieste si gradinta intra in ritmul sau firesc.

In prima zi e recomandat sa il luati mai devreme de la gradinita, poate chiar dupa 3 -4 ore. Un program lung inca din prima zi il va face sa se simta foarte obosit si nu veti putea sa discutati cu el despre cum si-a petrecut ziua in gradinita.

E important ca si revederea sa fie plina de optimism si incredere!

Specialistii confirma ca cei mici se adapteaza gradinitei in ritmul lor, niciodata acelasi pentru doi copii.

Oricare ar fi varsta copilului, parintii impreuna cu educatoarea il pot ajuta sa treaca mai usor peste separarea de ei si adaptarea in colectivul gradinitei.

Speram ca ti-au fost utile informatiile.

Pe curand.